Modellpojkar

Glömde trycka på ”publish igår”:

I morse hade jag lite mer tid att äta frukost och slog på TV:n. Har halva uppmärksamheten på min yoghurtskål och halva på TV:n. Min uppmärksamhet fångas av en intervju i svt:s morgonsoffa där tydligen två manliga modeller intervjuas om sitt yrke och om någon dokumentärserie de är med i ”Modellpojkar”.

Den kvinnliga programledaren : ”Vad är det som får er att vilja fortsätta med detta, det är ju ett av få  yrken där kvinnor tjänar mer än män?”

Modellpojken 1:  ”Ja men för att jag tycker det är så pass kul.”

Lite ytterligare bla- bla och sedan säger den manlige side kicken: (om man nu får uttrycka sig så utan att vara nedsättande?): ”Men är det ett jobb som man kan utvecklas i? För utifrån ser det ju mest ut som att ni är vackra män som visar upp era ansikten och kroppar, men går det och göra att liksom … går det … ?”

Modellpojke 2: ”Det går att bli bättre”.

Sidekicken: ”På att göra det?”

”På att posa” (skratt) Man utvecklas, man mognar, man börjar när man är 15 och så kanske man är i en okänd stad med en karta i handen” … och hutvecklar sitt svar där han uttrycker att man självklart kan utvecklas. (som i alla jobb!)

Och jag bara vaknade till lite. Vad hände där liksom? Lite härskartekniker (ett av få yrken där kvinnor tjänar mer än män, hur kan ni vilja hålla på med det liksom, kan ju skada den manliga självkänslan typ) och så som grädde på moset en ren och skär objektifiering: ”Ni visar ju bara upp era ansikten och kroppar”. Fräsch public service i världens mest jämställda land. Verkligen fräscht.

Och liksom omvänt eller bakochfram på något vis. Att som kille i en ”kvinnodominerad” bransch så får du stå ut med samma villkor som kvinnor- dvs bli förlöjligad och objektifierad eftersom du trots allt har som jobb att ”visa upp sitt vackra ansikte och kropp”. Och det är det bara att suck it up liksom.

Här kan ni se klippet. Och här finns första avsnittet av ”Modellpojkar”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s