De rättfärdiga feministerna

Den senaste tiden har jag tagit del av diskussioner på nätet där den oskrivna etiketten varit ”rätt sorts feminist/-ism”. Exempelvis i en (sluten) diskussionsgrupp på facebook finns stundtals en aggressiv underton om man inte tycker på ”rätt” sätt i någon fråga. Men framförallt är det UnderbaraClara som fått sig en släng av sleven för att hon skriver om sin träning på bloggen och postar bilder på sig själv där hon posar. Brunheten får ångest av Claras ”perfekta röv” (eftersom hennes egen inte är lika ”perfekt”) och i gårdagens inlägg jämför hon Claras ”rätt att uttrycka sig” med pornografi. (Vilket jag tycker är chockerande!)

Jag tycker väldigt illa om när feminister predikar för andra feminister på vilket sätt man ska vara om man är rätt sorts feminist. Det blir lika tvingande som patriarkatets dogmer som vi vill bekämpa. (Eller vill vi bekämpa varandra? En börjar ju undra lite.) Jag är stolt över att kalla mig feminist men jag tycker om att träna och jag tycker om att känna mig snygg. Det tänker jag inte be om ursäkt för. Sedan vad som är snygg för mig och för dig kan ju skilja sig åt, jag strävar till exempel inte efter att vara supersmal och superfixad, för mig kan det räcka med ett par snygga jeans som pryder min högst normala röv, en snygg tröja, nytvättat hår och mascara på ögonfransarna. Dessutom är träning som antidepressiv medicin för mig och jag behöver träna för att må bra och mår jag bra håller jag inte på att fundera så mycket över mitt utseende utan känner mig fin för att jag mår bra. Så tolkar jag också UnderbaraClaras hållning men hur hon ser på saken för hon naturligtvis säga själv.

Det är inte det att jag inte håller absolut med om att objektifieringen av kvinnor är vidrig och bör bekämpas MEN- jag skulle hyckla om jag sa att jag struntar i hur jag ser ut eller struntar i hur andra ser ut. I arbetslivet till exempel är det bra mycket trevligare att arbeta bredvid en person iklädd fräscha kläder och vårdat utseende än någon som sitter i joggingbyxor och skitiga sneakers och trasig tröja. Bara ett exempel då. (Om man inte har ett jobb där detta passar arbetsuppgifterna så klart, men nu tänker jag kontoret.) Och jag tycker det finns en skillnad mellan att bry sig om hur man ser ut på ett sunt sätt och att vara utseendefixerad och ätstörd. Jag tycker det dras på alldeles för stora växlar i den här debatten och framförallt tycker jag att det tangerar personangrepp på UnderbaraClara och det är inte OK. Överhuvudtaget detta med att hacka på sina medsystrar tycker jag är högst ofeministiskt!

Så här ser jag på saken: En feminist kan se ut och vara precis hur som helst. Lång, kort, tjock, smal, klädd i klänning, byxor, kjol, onepiece och så vidare. Hon kan lägga 1 timme på att fixa sig varje morgon eller 5 minuter eller ingen tid alls. Hon kan vara intresserad av mode eller inte bry sig ett dyft. Hon kan hänga på gymet varje dag i veckan eller skita fullständigt i träning. Hon kan vara straight, gay eller queer – eller något annat. Och vänta lite nu förresten- hon behöver inte ens vara en hon- hon kan vara han eller hen eller hin också. Poängen är vad hon har i sitt hjärta och innanför pannbenet. Vilken strävan och vilka värderingar som finns där. Men exakt hur dessa ser ut kan jag inte säga för det finns lika många sorters feminism som det finns feminister egentligen om än med en gemensam övergripande strävan. Det viktiga är att vi lyssnar på och respekterar varandra, även om vi tycker olika.

Jag undrar: ska vi lägga kraften på att föra en massa meta- diskussioner och bråka om på vilket sätt man är rätt sorts feminist eller ska vi fokusera på det som är feminismen kärnfråga som jag ser det- att kvinnor ska ha samma rättigheter och värde som män? Självklart är objektifieringen av kvinnor en viktig fråga men jag efterlyser en mer nyanserad debatt där inte alla avbildningar av kvinnor per automatik är objektifiering. Jag tänker på konst och alla avbildade nakna kvinnor såväl som män. På de grekiska statyerna, på Carl Larssons frodiga kvinnor. Ska vi censura dem också?

Självklart ska det finnas debatt- men det finns något gömt under den där kritiken som jag upplever som avund och missunnsamhet. Att slå den på fingrarna som är stolt över sig själv och den del av sig själv som är just det yttre. Det får man inte göra, det är inte PK inom feminismen. Man ska inte bry sig om hur jeansen sitter. Men jag tycker man får skilja på estetik och objektifiering. De vidriga porrbilderna Brunheten lade upp i sin blogg är för mig objektifiering. UnderbaraClaras jeansröv handlar för mig om något annat och inte är det porr. Jag efterlyser lite mer nyanser i en stundtals hård och svartvit debatt. Lite mer bejakande av varandras olikheter, lite mer öppenhet inför att jag kan vara feminist på mitt sätt och du på ditt men så länge vi är överens om att kvinnor också är människor och lika mycket värda som män så är det OK.

Annonser

12 thoughts on “De rättfärdiga feministerna

 1. Skilja på estetik och objektifiering säger du och till viss del kan en ju inte annat än att hålla med. Men vart går gränsen? Hur vet en att en sminkar sig pga en tycker det är kul, eller pga en är indoktrinerad i snyggnormen och egentligen skulle må bättre av att slå sig fri? Jag hatar mode och smink – här står mer om varför: http://moralfjant.blogg.se/2013/may/mode-och-smink-varfor-jag-avskyr-det.html

  Men däremot håller jag helt med om ”feministigheten” sitter i huruvida en sminkar sig eller inte, det spelar liksom ingen roll. Kvinnor som går i kjol, sminkar sig, sitter hemma och stickar och blir försörjda av en man kan vara feminist likväl som jag liksom. Jävligt onödigt att dela upp i ovärdiga och värdiga feminister, men däremot måste en kunna kritisera även andra feministers åsikter (dock inte individers personliga val kanske…).

  • Jättebra fråga- jag tror inte riktigtman kan ”veta” det som i att fastslå det en gång för alla. Snarare tror jag att man själv får avgöra utifrån om man mår bra eller inte. Klart man är indoktrinerad i snyggnormen som du säger lite till mans och kvinns. Det handlar väl om utmana sig själv då: gå omejkad till jobbet eller vad det nu kan vara 😉

   Detta med att kritisera varandras åsikter men inte personliga val- det kan ju vara svårt att skilja på sak och person, så som i ”röv- debatten”. Kul med feedback, ska spana in din blogg!

 2. ”Och jag tycker det finns en skillnad mellan att bry sig om hur man ser ut på ett sunt sätt och att vara utseendefixerad och ätstörd.”

  Det är väl här jag inte riktigt håller med, tycker inte att gränsen är så tydlig. Skrev nyss om det (OBS: inlägget syftar inte på dig utan på reaktioner jag fått och andra blogginlägg från tidigare).
  http://moralfjant.blogg.se/2013/may/detta-med-kvinnor-som-forsvarar-sin-ratt-att-sminka-sig.html

  • Nej gränsen kanske inte är tydlig men det finns så mycket i livet som inte är tydligt 🙂 Man får använda sin inre egen kompass och känna efter: är det här OK för mig? Problemet jag ville belysa var också mer när ANDRA tar sig rätten att diktera för t. ex mig att jag är ätstörd och/eller utseendefixerad eller att jag (eller i detta fallet Clara) objektifierar mig själv. Jag har funderat lite senaste dagarna på om man verkligen KAN objektifiera sig själv- för kräver inte objektifiering en blick utifrån, en slags andrafiering? Och vem bestämmer om jag är objekt eller inte- jag eller den som tittar på? Jag tycker inte det är självklart att Clara objektifierar sig själv när hon lägger ut en bild på sig själv i sin blogg eller att de som bloggar om mode, smink eller annat gör det- jag tycker det handlar om kontext och den aspekten tappas bort ibland.

   Ska läsa ditt inlägg (och tack för att du förtydligar att det inte handlar om mig!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s