Kvinna + laptop = samma sak?

kvinna laptop

Genusfolkets Hanna Gustafsson skriver om hur brittiska Crimewatch programledare Nick Ross jämför kvinnor som blir våldtagna med en stulen laptop. Min kommentar blev så lång att det fick bli ett blogginlägg istället:

Åh vad förbannad jag blir på sådant här bullshit! (Alltså han som skrivit boken inte det du skriver, det är mycket vettigt.) Jag tycker det är väldigt intressant och typiskt med ett synsätt på kvinnor som likställda med en pryl, till exempel en laptop eller pengar. Jag drar paralleller till det traditionellt patriarkala fokuset på egendom och pengar och den marknadsekonomi som vi lever i där pengars värde är det som är värt mest. Människors värde mäts eller jämförs med pengars och i det här fallet då kvinnors skydd mot våldtäkt som jämförs med att skydda sin egendom. (Nina Björk tar upp denna koppling i sin senaste bok ”Lyckliga i alla sina dagar”. Alltså kopplingen pengar, lycka och mänskliga värden.)

Det som den här snubben glömmer bort är dock att man inte på något rimligt sätt KAN jämföra människor/kvinnor med pengar för att de är två skilda saker: pengar finns egentligen inte utan är bara ettor och nollor i bankernas databaser samt papperslappar som man i ett samhälle har konsensus på kan bytas ut mot saker. Det vill säga döda ting. Människor/kvinnor å andra sidan kan inte sättas något värde på då de är levande varelser av kött och blod. Att jämföra på detta sätt som Nick Ross gör är så j-a dumt så det finns inte, men som sagt, typiskt för det patriarkalt materialistiska synsättet som är förhärskande i vårt samhälle. Inte konstigt att kvinnor blir objekt istället för subjekt där inte.

Och detta med att lägga skuldbördan på kvinnor och hålla dem ansvariga för att de blir våldtagna och jämföra det med en laptop som ”frestande” ligger framme bygger också på en människosyn som säger att 1. människan är ond och 2. i synnerhet mannen och 3. att män inte kan ”hejda” sig och därför tas deras ansvar bort från dem och läggs (i vanlig ordning) på kvinnor. Jag blir så trött! Och hans påstående att det BARA är i sexualbrott/våldtäktsfall som offret INTE får ta del av skuldbördan- då undrar jag bara vad fan har han rökt?! Det är väl exakt motsatsen! Lagen är INTE blind i dessa fall utan kvinnor får svara på vad de hade på sig och om de sa nej ordentligt och allt vad det nu är. Jag har väldigt svårt att föreställa mig att någon som blir av med laptopen får svara på skuldbeläggande frågor typ: ”Men lämnade du den inte framme lite för att du ville se om någon skulle sno den?”

Och Rossfråga om det verkligen är rätt väg att gå för alla kvinnor att våldtäkten de utsatts för görs rättssak av eftersom det kan vara så jobbigt är också ett tankefel av grava mått- det är ju PÅ GRUND AV att rättssystemet är sexistiskt som kvinnor drar sig för att anmäla, för att de inte är tryggt förvissade om att de har rätt till sina egna kroppar och att samhället och lagen står på deras sida. Så klart finns skamaspekten med- men vartifrån kommer den? Att kvinnor ska känna skam för att de utsatts för ett övergrepp? Jo- från den förhärskande synen i samhället. Jag tror aldrig jag hört någon (man) skämmas över att de blivit rånade eller nedslagna? Eller?

Även likställandet mellan våldtäkt och sex är beklämmande men typiskt. VÅLDtäkt är ett övergrepp, en våldshandling som sker någon tar sig rätten över en annan människa, precis som vid misshandel, mord etc. Sex däremot är något som sker frivilligt mellan samtyckande personer. Det där tankefelet upphör aldrig att förvåna mig. Bara för att våldet ”sker” på samma plats på kroppen där vi har våra könsorgan etc betyder det inte att det är sex. Men jag tror att en hel del av problemet ligger just där- den här efterhängsna uppfattningen om att våldtäkt är sex och därför kan då också kvinnor hållas ansvariga för att de är ”sexiga” och ”frestar” män till att begå trakasserier och våldtäkter. Fast det enda ”sexet” som äger rum bara finns i den aktuelle mannens/förövarens huvud. Så- detta tankefel är bara baserat på perverterad manlig fantasi. Som så mycket i vårt samhälle. Suck. Ge mig lite hopp någon?!

Bilder lånade från: mettespocketblogg samt techradar.com 

Annonser

2 thoughts on “Kvinna + laptop = samma sak?

  1. bra skrivet! tror verkligen kopplingen mellan/sammanblandningen av begreppen sex och våldtäkt är en central del av detta samhälles sjuka syn på, ja just det, ”sexualbrott”.

    • Tack Hannah! 🙂 Och roligt att du också tänkt på det här. Egentligen är det konstigt att samhället ser ut som det gör när det finns så många vettiga människor (du, jag etc) som tänker annorlunda än den manliga perverterade fantasin bestämt. Men vi får vara en del av förändringen som kommer istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s