Löser man segregering och diskriminering genom att flytta DO till förorten?

Igår kunde man läsa i bland annat DN att Diskrimineringsombudsmannen fått i uppdrag av regeringen att flytta hela sin verksamhet till någon av förorterna Rinkeby eller Tensta. DO har till sista oktober på sig att komma upp med en förslag för hur flytten ska genomföras och förväntande effekter. Fackförbundet ST:s ordförande Brita Lejon verkar inte odelat positiv till det hela, hon säger att ”signaleffekten” av  blivit felaktig och att statliga myndigheter är för viktiga för den sortens ”symbolpolitik.”

Och jag bara: sänder det fel signal hur då? Och för viktiga för vad? Att en statlig myndighet kan göra sig omaket att flytta till en förort istället för att ligga koncentrerat sida vid sida med andra myndigheter i innerstan, dit kanske inte alla kan ta sig? Jag tycker nästan det låter som att myndigheten är lite fin i kanten. Kanske har missnöje uttryckts mot at behöva ta sig till Tensta och jobba istället för Stockholms välputsade centrala fasad? Nej nu är jag väl för taskig.

Lejon säger också att beslutet om flytten sänder signalen ”som att diskriminering är något för de som bor i Rinkeby.” Eh, ja? Vad är problemet? ALLA boende i Rinkeby blir säkerligen inte diskriminerade men kanske att de ändå fler än de som bor på Östermalm. Eller är jag fördomsfull nu? Förmodligen ser i alla fall diskrimineringen olika ut. Jag menar, de som bor i Rinkeby kanske mer drabbas av rasism och de som bor på Östermalm- ja de kanske inte kommer in på Spy bar ikväll för att de har fel handväska över armen. Stackars! Jag menar diskriminering kan ju se så olika ut.

Skämt åsido: det är naturligtvis naivt att tro att de problem som boende i förorter som Rinkeby och Tensta ställs inför per automatik blir lösta bara för att DO flyttar sin verksamhet dit. Däremot tycker jag ändå det är positivt att bryta den koncentration av myndigheter till innerstaden som råder i så stor utsträckning.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s