Kvinnofrid

Begreppet kvinnofrid har dykt upp i mitt medvetande sista tiden. Till exempel när jag hörde om domen mot de sex pojkar som gruppvåldtog en 15- årig flicka i Stockholm: de friades. Bland annat för att hon inte sa nej tillräckligt mycket. ”Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?” undrar flickan. Och dessutom: att säga nej gör det inte automatiskt till våldtäkt. Detta hävdar i alla fall Svea Hovrätts domare Sven Jönson. Nähä? Det kanske är jag som är dum men då så ser det alltså ut ungefär såhär: om en inte vill ha sex med en person eller flera och denne eller dessa då ändå ger sig på en så kan det fortfarande vara sex och inte våldtäkt? What? Betyder ordet våldtäkt något annat i våra rättssalar ? Till exempel något i den vägen som gäller i Dubai: att minst fyra män måste fastställa att det är våldtäkt för att det ska betraktas som detta inför lagen?

För övrigt tycker jag denna sammanblandning av sex och våldtäkt är oerhört tröttsam. Kan begreppen skiljas åt inom rättsväsendet så tror jag att vi mycket snabbare får rätsida på problemet med att normalisera mäns våld mot kvinnor. (För det är just vad våldtäkt och sexuellt tvång är: en våldshandling. Det går inte att ha sex med någon som inte vill. Sex är något mellan samtyckande partner. Punkt slut.)

Jag tänker också på  tjejen som blev smygfilmad av sin dåvarande pojkvän som sedan lade ut filmerna på olika porrsajer. Hon fick sitt skadestånd sänkt från 130 000 till 25 000 eftersom Det går inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit allt mer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor.” Jag och min bekantskapskrets kanske tillhör en normbrytande pryd minoritet av det svenska samhället- men varken jag eller någon jag känner skulle mig veterligen vara OK med att andra ser på när jag/de har sex. Jag blir mörkrädd när jag tänker på hur okunniga och även perversa de måste vara som dömt i det här målet. Kanske blandar de ihop sexuella vanor med sexuell läggning? För att vara öppen med sin sexuella läggning är ju något som sker i relativ öppenhet i Sverige idag. Men det har ju ingenting att göra med att man vill ha publik när man har det mysigt med sin partner. Men kanske är de som dömt i målet porrsurfande gubbar med en fäbless för tonårstjejer, vad vet jag.

Lagen om kvinnofrid instiftades för första gången år 1280 av Birger Jarl.  Den har alltså funnits i över 700 (!) år i olika omarbetade former. Hur kan vi då befinna oss där vi gör i svenska domstolar idag 2013? Hur kan vi inte ha kommit längre? Hur kan det vara på riktigt att flickor och kvinnor som blir utsatta för sexuellt våld eller andra kränkande och/eller exploaterande handlingar är mer eller mindre rättslösa och dessutom utsätts för ett dubbelt övergrepp- det andra i rättssalen. Vad är det för misogyna empatistörda individer som sitter i våra rättssalar egentligen?

Det hävdas stolt att Sverige är världens mest jämställda land. Enligt min uppfattning har vi ingen anledning alls att slå oss för bröstet så länge sådant här sker. Faktum är att jag nästan är benägen att tala om en backlash. En backlash som har att göra med att kvinnohatet lever och frodas, inom pornografi, inom populärkultur och även inom vårt rättsväsende, och att detta påverkar den kvinnosyn som finns både hos individer och i samhället i stort. Jag har sagt det förut men det kan inte sägas för många gånger: att tala om jämställdhet och kvinnofrid gör inte per automatik att dessa saker blir faktum. Vi måste arbeta för att kvinnor också åtnjuter mänskliga rättigheter- inte bara (vissa) män.

För hur svårt kan det vara att behandla oss som tillhör kvinnokönet (och alla Andra också!) som människor? Och bara ge fan i att försöka rationalisera bort allt annat skitbeteende tack så kanske Sverige kan bli lite mer jämställt i verkligheten! Kvinnofrid FOR REAL tack!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s