Klass, kön och etnicitet

är tre grundpelare inom sociologin. Men de är också något som återkommande representeras i olika samhälleliga sammanhang.

För ett tag sedan var jag och såg den feministiska musikalen Pigan och den aktualiserade på ett slagfärdigt men också tankeväckande sätt hur kön klass och etnicitet i allra högstra grad påverkar människors livsvillkor. Hur personer med Det Andra Könet, Den Andra etniciteten, Den Andra klassen också är de som ofta har det tuffast i samhället som grupp. Hur De har de jobb som Vi inte vill ha, bor där Vi helst slipper bo, handlar sin mat i butiker Vi inte skulle sätta vår fot. Det är inte De som representeras i populärkulturen, i konsumtionssamhället, det är inte Dem som får representera den glossade bilden av hur Vi vill vara och leva.

En annan sak som jag sett är hur äckliga gråsuggor de senaste åren krupit upp från under stenar. Gråsuggor som säger ”Det här är VÅRT inte DERAS!” Som skriker högt och som får lov att göra det också. Som får legitimitet och utrymme i debatten och i media. För vi verkar leva i ett politiskt klimat där det är helt OK att citera Sverigedemokraterna men bli rent ut sagt kränkt om någon skulle få får sig att kalla en för rasist. Vi verkar också leva i ett samhälle där det finns en överklass som inte vill beblanda sig själva och de sina med pöbeln eller ska vi kanske kalla dem de hungriga lejonen? Vi lever i ett samhälle vi kallar Världens mest jämställda (men for the record så är det Island kära vänner, inte Sverige som toppar listan utifrån en färsk  undersökning) men där vi friar våldtäktsmän på löpande band eftersom kvinnan inte sagt nej ”tillräckligt mycket” eller där ett sexuellt utnyttjande inte nödvändigtvis är en våldtäkt eller var det kanske så att var hon för medvetslös för att ens protestera och då vet väl alla att det är fritt fram? Vi lever i ett Sverige där en muslimsk gravid kvinna i sällskap med sina barn blir nedslagen på en parkeringsplats. Allt detta sker i Sverige idag. Är det ett samhälle att vara stolt över? Är det ett samhälle med gemenskap, mångfald och inkluderande?

Men jag är också den första att erkänna att vi också lever i ett samhälle där det finns mycket positiv kraft- kraft till förändring och där många inte identifierar sig med den här uppdelningen, där många blir lika förbannade och ledsna som jag över utvecklingen och som protesterar.

Jag önskar att jag aldrig mer får höra att klass inte finns eller att det inte spelar någon roll vilket kön en har eller att vi minsann inte ser hudfärg. För det är inte sant. Det är dit vi vill och ska sträva- men vi är sannerligen inte där än. Tänk på det när det är dags för val. Vilket Sverige vill Du leva i?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s