I Ryssland piskar de kvinnor

I Ryssland piskar de kvinnor. Och här i Sverige finns de som gnäller över att feminismen gått för långt. Vart finns solidariteteten? Vart finns ett sätt att tänka som räcker längre än den egna näsan, den egna bakgården?

Jag är inte feminist bara för svenska kvinnors skull, jag är feminist för alla kvinnors skull. Och för alla människor, för den delen. För feminism handlar om människovärde och om mänskliga rättigheter. Att dessa ska uttökas till att inkludera ALLA, inte bara vissa. Mänskliga rättigheter för kvinnor, män, HBTQ- personer, de med ”avvikande” sexualitet, etnicitet, religionstillhörighet, politisk orientering, de med funktionshinder, de som inte faller inom normen. Så även de ryska piskade kvinnorna som ingår i Pussy Riot. Så även du som jag. Tänk om det var din dotter som blev piskad på öppen gata för att hon uttalade sin övertygelse? Tänk om det var din son? Din syster?

Bara för att du lever ett priviligerat liv i ett i flera avseenden priviligerat land finns ingen anledning att glömma bort de som har det sämre. Tvärtom. Jag tycker det är vår uppgift vi som har yttrandefrihet, vi som inte blir piskade för att vi säger vad vi tycker, att stötta de som inte får för att de lever i en fascistat. Och inspireras av deras ofantliga mod. De har så mycket att förlora men är mer rädda för att aldrig vinna det som de vill uppnå: demokrati, frihet, mänskliga värden. Något som du och jag kanske tar för givet, som vi lever i varje dag, utan att ens reflektera över det. Men för att bibehålla detta måste vi slå vakt om det, fortsätta arbeta för dessa värden. Både här i Sverige och i andra länder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s