Bråkig som pappa…

och snäll som mamma?

För idag var jag som vanligt på torsdagarna och försökte träna min postgravida kropp till någon slags fason igen. I grupp tillsammans med andra mammor och bäbisar. Jag vet det låter kanske inte som den mest trankila av aktiviteter men vad kan jag säga? Jag får knasiga idéer ibland. Särskilt sedan sonen föddes. Sömnbrist/amningshjärna och jag säger och gör allt möjligt konstigt. Vardagsedge kan en tycka.

Idag var det förmodligen någon slags speciell dag i sonens almanacka, jag tror det kan ha stått ”Härja loss allt jag orkar i alla situationer mamma försätter mig i idag.” Jag svettades mer av att underhålla/brottas med min son än av själva träningen. Så hukar sig hen som håller i kursen ned och pratar med Love med sådan där nu- gullar- jag- med- bäbisen- röst: ”Är du bråkig idag?” Love svarar med ett illtjut som kan spräcka glas. ”Som pappa!” tillägger hen då, fortfarande leende. Och jag är fast i någon omöjlig pose som ska göra mig vältränad igen (om sisådär 20 år med tanke på min kropps nuvarande skick) och besitter inte riktigt simultankapaciteten att opponera mig. Jag tänkte säga: ”Om du hört mig när jag tappar humöret hade du nog inte sagt så.” Men såklart säger jag inte det, för jag är kvinna och jag är långsam i skallen och jag är upptagen med att koncentera mig på min core samtidigt som sonens tjut ringer i öronen.

Men. Alltså. Jag vet nu inte om hen med kommentaren menar att min man ÄR bråkig (de har träffats då vi tränat i åratal på det här gymmet, dock har de inte haft något bråk med varandra vad jag vet om) eller om det har med f-n j-a stereotypa könsroller att göra. Bråkig som pappa, och, inte vet jag, snäll som mamma?? (Är så LESS på att folk tror jag är en snäll timid försynt vän (hmrf!) mes- jag är en INTROVERT PERSONLIGHETSTYP. Googla det. Det betyder typ att en har lite farstu och inte pratar om allt med alla hela tiden. Utan med folk jag gillar. (Och på det är jag kvinna och socialiserad att inte ta plats och behaga min omgivning.. Go figure. Vi är väldigt i ropet nu, vi introverta. Vi behövs i samhället och så vidare. Lär en känna mig upptäcker en snart att jag har MASSOR av åsikter, tankar OCH- humör. Som så även min son nu visat sig ha emellanåt.)

Och sedan tänker jag vidare på det här med hur vissa känslor värderas på vissa sätt och andra på andra sätt, och dessutom olika beroende på KÖN. Till exempel att vara glad går ofta okommenterat förbi, sådan SKA man ju vara. Med arg, ledsen och annat ska färstas vikt vid och värderas som negativt. Och kvinnor ska vara glada och kanske ledsna men inte arga medan män får vara glada och arga men definitivt inte ledsna. Jag blir så TRÖTT.

Jag tycker hen som håller i kursen verkar vara en kompetent människa och trevlig. Fram till nu. För sådana här kommentarer kan verkligen provocera mig och göra att folk sjunker i respekt hos mig. Men #introvert och #kvinna samt #långsam i reaktionsförmågan som jag är packar jag ihop min falsettskrikande bäbis och går hem utan att säga så mycket som ett pip. Och blir istället arg när jag får en stund över från amning och mer skrik då jag spelar upp situationen för mig själv i huvudet. Det finns flera saker i den som är bullshit. Könsnormsbullshit: Min son brås på sin far när han visar lite humör. Eftersom de båda har snopp. Förolämpa min partner bullshit: för hon kan ju också mena att hon tycker min man är en ilsken sort och tyckte att idag när min son skriker och härjar runt på sin matta så jag knappt får en enda corespänning gjord är bra tajming. Konsumentbullshit: jag har betalat pengar för att gå denna kurs. Jag vill helst slippa förolämpningar och/eller könsnormsbullshit tack. Annars vill jag ha pengarna tillbaka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s